WEEKENDTIP Erfgoeddag Zorg

Op zondag 23 april is het weer Erfgoeddag.

Kostuuminventarisatie door vrijwilligers Museum Hof van Busleyden

Een aantal vrijwilligers van Museum Hof van Busleyden inventariseert sinds november 2015 de kostuumcollectie van theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS (vroeger t,arsenaal, daarvoor het Mechels Miniatuur Teater). Na bijna anderhalf jaar zijn ca. 900 kostuumstukken al geïnventariseerd, d.w.z. uitgebreid gefotografeerd, gedetailleerd omschreven, gelabeld, gestockeerd en ook digitaal geïnventariseerd. Speciaal voor Erfgoeddag kiezen vrijwilligers Jul Thys, Dirk Mannaerts en José Tonnoeyr hun favoriete kostuumstuk uit de collectie. Omdat ze het een mooi en/of waardevol stuk vinden, omdat er een persoonlijk verhaal aan vasthangt of omdat het niet evident was om te inventariseren.

Hof van Egmont doet mee

ARSENAAL/LAZARUS, woonzorgcentrum Hof van Egmont en Museum Hof van Busleyden werkten samen aan een verrassende fotoshoot. Sinds november 2015 werken een aantal vrijwilligers van Museum Hof van Busleyden aan de inventarisatie van onze gigantische kostuumcollectie. Er werden al ongeveer 700 van de 900 kostuumstukken geïnventariseerd. Ieder stuk wordt op een paspop gepresenteerd en gefotografeerd om het nadien op te slaan in een databank. Enkele bewoners van het woonzorgcentrum Hof van Egmont hadden de kans om te neuzen in de kostuumcollectie en hun favoriete stuk uit te kiezen. Dikwijls werd de keuze gebaseerd op een persoonlijk verhaal, een herinnering... Nadien mochten ze hun favoriete kostuums passen en ermee poseren voor een professionele fotograaf. 

Wat valt er bij ARSENAAL/LAZARUS te beleven op Erfgoeddag?

Deze geselecteerde kostuums, foto’s en bijhorende verhalen worden tot een minitentoonstelling gebundeld die op Erfgoeddag te bekijken is bij ARSENAAL/LAZARUS. Enkele bewoners die deelnamen aan het project zullen die namiddag zeker langskomen. Ook de kostuumvrijwilligers zullen dan aan het werk zijn en naderen dan na anderhalf jaar intensief en zorgvuldig werken het einde van de kostuuminventarisatie. Benieuwd wat het eindresultaat zal zijn, hoeveel stukken er uiteindelijk geïnventariseerd zullen zijn. Voor deze dag wordt voor de Mechelse activiteiten ook een familieparcours uitgestippeld, dus gezinnen zijn ook zeer welkom.

meer info