Michael De Cock

acteur/regisseur/schrijver

Michael De Cock (°1972) schrijft, vertaalt, bewerkt, regisseert, acteert en was van 2006 tot en met 2016 directeur van t,arsenaal mechelen. Hij studeerde eerst Romaanse talen en letterkunde, daarna volgde hij een acteursopleiding aan het conservatorium van Brussel.


Acteur

Michael De Cock speelde diverse rollen op televisie o.a. voor Thuis, Sedes en Belli, Flikken. Hij acteerde ook bij diverse gezelschappen zoals HETPALEIS en het Publiekstheater.


Auteur

Michael De Cock richtte Droomedaris-Rex op en met Pieter Genard vormde hij verscheidene jaren het Dick van Landeghem Trio. Hij schreef intussen een tiental theaterteksten waaronder Right in the middle van mijn fucking fruitdieet, Firenzee, Het Zuchten, Febar, NAMAALS en Achter de wolken.

Interviews met vluchtelingen en asielzoekers vormden het basismateriaal voor zijn boek Op een onzeker uur (Meulenhoff/Manteau, 2004) en voor Saw it on television/DID'T UNDERSTAND, een voorstelling die Michael in de laadbak van een vrachtwagen bracht. Interviews met bootvluchtelingen vormden de basis voor een artikelenreeks in Knack en voor de voorstelling Febar, een unieke samenwerking tussen FOTTI, t,arsenaal mechelen en Théâtre de Poche. Deze gesprekken en interviews leidden in 2010 ook tot het boek Aller/Retour, met foto's van Stephan Vanfleteren, en de voorstelling HAVEN 010 (coproductie Walpurgis i.s.m. Union Suspecte) dat op TAZ#2010 in première ging en ook op de Zomer van Antwerpen op de affiche stond.

In mei 2004 verscheen het boek Floor, Oto en Titus dat Michael samen met Cécile Bertrand schreef. In 2005 volgde de kindertheatervoorstelling Het Fluistertheater van Floor, Oto en Titus door Droomedaris-Rex dat twee maanden op de Zomer van Antwerpen te zien was op het dak van parking Nova.

Een stage op verschillende palliatieve afdelingen leidde eerst tot een reportage in Knack, evolueerde daarna tot de theatertekst NAMAALS en resulteerde ook in het boek Hoe mensen sterven (Meulenhoff/Manteau, oktober 2006).

In 2009 schreef Michael De Cock op vraag van Passa Porta twee scheppingsverhalen Het begin van alles. En op brusselnieuws.be verscheen in het voorjaar van 2009 om de twee weken een nieuwe aflevering van Rosie, een vervolgverhaal over een klein meisje in een grote stad. Dit verhaal vormde de basis voor het boek Rosie en Moussa (november 2010, tekst Michael De Cock, met illustraties van Judith Vanistendael) en de familievoorstelling Rosie en Moussa (6+, première december 2010). Het boek Rosie en Moussa werd ondertussen in het Duits, Italiaans, Turks en Japans vertaald. Begin 2012 verscheen het vervolg: Rosie en Moussa, de brief van papa. De gelijknamige familievoorstelling (6+) ging begin januari 2012 op Wintervuur in première. Rosie en Moussa, beste vrienden voor altijd (derde deel) en Het geheim van Rosie en Moussa (vierde deel) zijn intussen ook verkrijgbaar.  

In januari 2009 ging SALUUT! (Droomedaris-Rex) in première, een tekst van Michael De Cock, over een oma die almaar kleiner wordt. Een familievoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. In februari 2010 verscheen het boek Hoe oma almaar kleiner werd met illustraties van Kristien Aertssen.

In 2010 en 2011 verschenen bij Davidsfonds Vliegen tot de hemel en Diep in het woud met illustraties van Gerda Dendooven. Het eerder verschenen De lange weg naar huis, het verhaal van Odysseus (2008) vormde het eerste boek in deze reeks boeken met luister-cd, gebaseerd op verhalen en mythes uit de oudheid. Michael De Cocks meest recente (jeugd)boeken, Hannibal en Veldslag om een hart. Het verhaal van Helena verschenen in 2012 en 2014 bij Davidsfonds. Bij Davidsfonds verscheen ook de tekstuitgave van de voorsteling Achter de wolken in boekvorm, met mooie foto’s van Stephan Vanfleteren.


Regisseur

Als regisseur verdiende hij zijn sporen met producties als Bash, Het Land, Norway.today, Beleg, NAMAALS, Het Zuchten, HEDDA, Gidst! (met Rwina), De Kollega's, Interview, PUIN, 386:Molière, Belga, De Pruimelaarstraat, HAVEN 010 en De koning sterft.

In 2007 brachten t,arsenaal mechelen en Brussels Jazz Orchestra samen Writing Billie over leven en werk van Billie Holiday. Met zangeres Tutu Puoane, actrice Sara De Bosschere, muzikant Frank Vaganée en BJO. De eindregie was van Michael De Cock. BJO en t,arsenaal mechelen maakten in 2010 samen met Gerda Dendooven Vliegen tot de hemel. In 2011 maakten t,arsenaal mechelen, Frank Vaganée, Gerda Dendooven en de Del-Ferro Vaganée Group samen Het Einde van de Wereld, gebaseerd op verhalen van Ovidius. In mei 2014 volgde een nieuwe samenwerking met BJO, Warre Borgmans en t,arsenaal mechelen: Maestro of De Man Zonder Tanden

In 2009 regisseerde hij samen met Younouss Diallo (FOTTI) Serisse, naar De Kersentuin van Tsjechov, met Senegalese en Belgische acteurs.

Drie Zusters creëerde Michael De Cock in het voorjaar van 2011. Daarna regisseerde hij nog Wit is altijd schoon en Achter de wolken (2011), Biechten en Verre vrienden (2012). Hij was als coach betrokken bij Troost en De handen van Fatma, beide coproducties met het jonge SINCOLLECTIEF.

Voor Zomer van Antwerpen 2013 regisseerde hij Hannibal, een historisch openluchtspektakel, in coproductie met Le Manège Mons e.a.

In seizoen 2014-2015 regisseerde Michael Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt (de eerste coproductie met NAAST DE BUREN) en de unieke locatievoorstelling Kamyon (coproductie met OnderHetVel en Platform 0090). In 2015-2016 volgt nog Dood van een handelsreiziger en Het kraken van de maan, een nieuwe theatertekst van Michael voor Chris Lomme en Sophie Derijcke. 


Vertaler

Als vertaler/tekstbewerker werkte hij o.m. voor WALPURGIS, NTGent en de Queeste. Voor t,arsenaal mechelen (en Droomedaris-Rex) vertaalde hij o.a. Kinderheil en Het Fluistertheater (Le Théâtre chuchoteur). Hij vertaalde en/of bewerkte ook teksten van Molière, Ionesco en Tsjechov.


Nominaties en prijzen

Michael De Cock was samen met Jan Lauwers en Jan Fabre laureaat voor de Vlaamse Cultuurprijs Toneelliteratuur 2006

In 2008 werden Michael De Cock en illustratrice Gerda Dendooven met De lange weg naar huis (het verhaal van Odysseus) genomineerd voor de Boekenleeuw en Boekenpauw. In 2011 werden ze beiden opnieuw genomineerd met Vliegen tot de hemel. Michael De Cock was daarnaast ook nog genomineerd voor de Boekenleeuw 2011 voor twee andere boeken die hij in 2010 schreef: Hoe oma almaar kleiner werd en Rosie en Moussa. Voor Rosie en Moussa ontving hij niet de Boekenleeuw maar wel een Boekenwelp, een eervolle vermelding.

In 2010 werd Michael De Cock in Nederland bekroond met een Zilveren Griffel voor Vliegen tot de hemel en Hoe oma almaar kleiner werd en met Vlag & Wimpel voor Rosie en Moussa. In 2011 ontving hij van de Provincie Antwerpen de Provinciale Prijs voor Letterkunde voor Rosie en Moussa.

In 2013 kreeg hij nog twee Boekenwelpen voor Rosie en Moussa, de brief van papa en Hannibal. In 2015 won hij de boekenleeuw met Veldslag om een hart. Het verhaal van Helena. In oktober 2015 weten we of Der Brief von Papa beloond wordt met een prestigieuze Duitse kinderboekenprijs. 


Boeken / film van Michael De Cock

2016Achter de wolken, de film (scenario)

2014 - Het geheim van Rosie en Moussa - Veldslag om een hart. Het verhaal van Helena  

2013 - Rosie en Moussa, beste vrienden voor altijdVerre vrienden

2012 - Hannibal - Achter de wolken - Rosie en Moussa, de brief van papa

2011 - Diep in het woud

2010 - Vliegen tot de hemel - Hoe oma almaar kleiner werd - Rosie en Moussa - Aller/Retour

2008 - De lange weg naar huis (het verhaal van Odysseus)

2004 - Floor, Oto en Titus - Op een onzeker uur


Michael De Cock en t,arsenaal mechelen

2015/2016 - Dood van een handelsreiziger (regie) - Het kraken van de maan (tekst en regie) - Reizen Jihad (spel)

2014/2015 - Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt (regie) - Reizen Jihad (spel) - Kamyon (tekst en regie)

2013/2014 - Hannibal (tekst en regie) - De handen van Fatma (coaching) - theaterconcert Amigos (coaching) - Ilias marathonlezing (artistieke leiding) - Rumble in da Jungle (assistent regie)

2012/2013Verre vrienden (regie) - Troost (coaching) - !Waris/Paris? (tekst)  

2011/2012 Rosie en Moussa, de brief van papa (tekst en spel) - Biechten (regie) - Achter de wolken (tekst en regie) - Wit is altijd schoon (regie)

2010/2011 - TAZ#2010 (gastcurator) - HAVEN 010 (tekst en regie) - De koning sterft (regie) - Rosie en Moussa (tekst) - Drie zusters (regie)

2009/2010 - Koning Leopolds alleenspraak (regie) - Vliegen tot de hemel (tekst, regie en spel) - Belga (regie) - Serisse (regie)

2008/2009 - De Pruimelaarstraat (regie) - Kinderheil (vertaling) - 386:Molière (regie) - Febar (tekst)

2007/2008 - Interview (tekst en regie) - De Kollega's (regie) - PUIN (vertaling en regie) - Writing Billie (eindregie) - Hoffmann (tekst en regie) 

2006/2007 - Het Zuchten (tekst en regie) - HEDDA (regie)

2005/2006 - NAMAALS (tekst en regie) - Beleg (regie) 

2004/2005 - Norway.today (regie)

2003/2004 - Het Land (vertaling en regie)